3.2 millió eurós Kompmutyi Dunaremetén

Sajnos ismét egy jó ötlet ment a levesbe.Az alap ötlet az volt, hogy  összekössék a szigetköz és a Csallóköz magyarságát.Az ötletgazda Lipót polgármestere volt, majd közösen: Dunaremete, Lipót, Bős (Gabcikovo), Nagyszombat megye megálmodták a Magyar és a Szlovák oldalt összekötő kompot.A projekt költségvetése 3.2 millió euró volt, amelyből a Kormányzati társfinanszírozás 10% az önerő pedig 5 % volt, a többi uniós támogatás.

 

 

És most jöjjenek a számok, mi mennyibe került Dunaremetén:

 • Kompkikötő épület építése: bruttó 41.096.493,-FT
 • Sziget üzemű szélgenerátor/napelem áramforrás rendszer létesítése: bruttó 9.017.000, FT
 • Vízkitermelő kút létesítése: bruttó 571.500,-FT
 • Rámpa építése: bruttó 60.650.375,-FT
 • Komp ára: 376.000,- EUR + 27 ÁFA

A szerződések megtekinthetők  Dunaremete Község honlapján

 

A komp indulása után,  már az első úton jelentkeztek a hibák, amik ahhoz vezettek, hogy napokig nem ment a komp, majd elindult, majd pedig megint állt.A további üzemeltetés is nagyon akadozva ment, már amikor üzemelt a Komp, ugyanis gyakorlatilag csak állt. Egyes információk szerint a baj az lehet, hogy olyan kompot rendeltek, ami nem folyóvízre, hanem állóvízre való.Ezért is kellet a kompon több átalakítást elvégezni.Az átalakítások ellenére is képtelen a komp menetrend szerint üzemelni.A falubeliek úgy vélik, hogy ez a projekt kamu, a lóvét egy részét lenyúlták, a többire pedig szarnak rá.

Siralmas látvány fogadja azokat, akik  a Komppal szeretnének utazni.A mozgássérült feljárót benövi a gaz, a kompkikötő épülete zárva.Mivel a kompkikötő épülete a menetrend szerinti időpontokban is zárva, így az odaérkezők a mellékhelységeket sem tudják használni.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”All Galleries”]

Megy a ködösítés az önkormányzat részéről rendesen!

Kíváncsiak voltunk, hogy valójában hányan utaztak a Komppal eddig, mert az eddigi üzemeltetés igen csak karcsú volt, gyakorlatilag csak állt a komp.Közérdekű adatigényléssel fordultunk Lipót önkormányzatához, aki a tulajdonosa és egyben az üzemeltetője a Lipót nevezetű kompnak. Veilandics Eszter, a település jegyzője, válaszában közölte, hogy ugyan a komp tulajdonosa Lipót önkormányzata, azonban az üzemeltetést kiadta a PRO OPPIDO Kft.-nek, így ők nem tudnak válaszolni, ez az információ az üzemeltetőnél van.

Na, de kinek a tulajdona a PRO OPPIDO Kft?Figyeljenek! A PRO OPPIDO Kft. ügyvezetője Tóthné Farkas Teodóra, Lipót polgármesterének felesége.Így már értik, miért nem megy a Komp?Tehát a polgármester kiadja szerződésben a felesége nevén futó cégnek a komp üzemeltetését, amit a cég papíron meg is csinál, és amiért a pénzt fel is veszi az önkormányzattól, csak valójában a Komp nem üzemel.A Komp üzemeltetésére külön költségvetés van.

 

Ez ám a MUTYI!

 

A közérdekű adatigénylést újra beadtuk, de most arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyi pénzért végzi a Komp üzemeltetést a polgármester cége a PRO OPPIDO Kft. az önkormányzatnak.A jegyző, Veilandics Eszter válaszában közölte, hogy térítésmentesen végzi az üzemeltetést a PRO OPPIDO Kft.

Hmmmm..Érdekes, elsőre kicsit furcsálltuk, hogy csak úgy puszira valaki üzemeltet egy kompot.Beigazolódott a gyanúnk, nincs itt semmilyen ingyenes üzemeltetés, keményen megfizette az önkormányzat.

 

2015 ben a kompra az önkormányzat 6.350.000 ft-ot költött.

2016-ban a kompra az önkormányzat 4.570.730 ft-ot költött

Erről szóló dokumentumok

 

2016

2015

 

Az ingyenes üzemeltetés, akkor áll fent, ha az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül a Komp ,de ez nem így van.Azért kíváncsiak vagyunk a 2014-es és a 2017-es költségekre is.

 

Végre megkaptuk a Komp utasforgalmi adatait

 

Tekintettel arra, hogy végig követtük a Komp működését, a megkapott adatokat szerintünk szépen kikozmetikázták, de még így is siralmas.

Kérem szépen, ezek az utasforgalmi adatok egy egymilliárd forintos európai uniós fejlesztés adatai.

Ehhez képest a felcsúti kisvasút kutya fa..a!

 

 

Mivel a Komp hétvégén és ünnepnapokon is megy, mert ez van a menetrenden feltüntetve, ezért keményen napi 3 embert szállított 2016-ban. Hmmm… Ez tuti megérte valakinek..De az biztos, hogy az uniónak és a magyar embereknek nem.

Aki még ezek után is kompozna, annak ajánlanám figyelmébe, hogy indulás előtt telefonáljon.Ja, és a Komp júliusi állása után, szeptember 1-től, csak hétvégente fog közlekedni, (már amikor fog).

 

Ez a projekt nem szolgálja azt a célt, amire megálmodták.

A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés
fejlesztése révén

A jelen projekt célja egy olyan integrált közforgalmú közlekedési rendszer létrehozására vonatkozó
javaslat a magyar-szlovák határrégióban, amely egyben támogatja a fenntartható közlekedést
is a magyar-szlovák határon átnyúló utazások esetében. A javasolt rendszer célja,
hogy javítsa a munkahelyek, szolgáltatások, oktatási intézmények elérhetőségét a határ térsé-
gében. A projekt ugyanakkor a személygépkocsi használat csökkentése által környezeti elő-
nyöket is kínál.

 

2 thoughts on “3.2 millió eurós Kompmutyi Dunaremetén

 1. Hát Igen.
  Még a Telepített Szélkerék se Üzemel
  s Tényleg Zárva az Épület is.
  a Turisták Nem Tudják a WC-t se Használni.
  Szerintem is Bukás az Egész.

 2. Én is Jártam a Kompkikötőben 2-Szer is.
  Felfedezhető az, Hogy a Szélkerék Mozdulatlan,
  Szélre se Reagál, a Kikötőépület Zárva.
  Hogy Lehetne Mindezt Korigálni?
  Elvileg a Szélkeréknek Kéne Működnie
  Hisz Telepítve Van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Támogasd a munkánk egy megosztással!

Segítsd a munkánk azzal, hogy megosztod az oldalunk! Minnél több emberhez elérünk, annál több emberhez jutnak el azok az információk, amiket sokan szeretnének ha nem tudnátok meg!