István! Lassan mindent eladsz, nekünk mi marad?

1956. október 26-án reggel a laktanya elé ment a több ezres tömeg.A laktanyában nagy mennyiségű lőszer és robbanóanyag volt.A határőrök azt a parancsot kapták a győri parancsnokságtól, hogy fékezzék meg a civilek behatolását, vagy robbantsák fel a lőszereket.A laktanya parancsnoka Dudás István az első lehetőséggel élt.A laktanyához érkező civilekkel látszólag beszélgetést kezdeményeztek, azonban nem sokkal később a géppuskafészekből és a laktanyából tüzet nyitottak a fegyvertelen civilekre.A mai napig tisztázatlan, hogy ki adott tűzparancsot.Egyes szemtanúk szerint maga a laktanya parancsnoka volt, aki egy karlendítéssel adta ki a tűzparancsot.Az áldozatok száma máig tisztázatlan, a források és a szemtanúk szerint az elhunytak száma 59-104 közé tehető, míg a sebesülteké 250 körüli.

Hagyták az enyészetnek!

Az 1956-os forradalom óta eltelt több mint 60 év. Ezalatt az idő alatt a város nem tudott az épülettel mit kezdeni.Inkább hagyta az enyészetnek.Most, hogy felpörgött az ingatlanpiac hirtelen már vannak elképzelések az épület hasznosítására.Ezzel hozták sokan összefüggésbe a tavalyi gyanús tűzesetet, amiben leégett a laktanya tetőszerkezete, majd később az épület bontása mellett döntöttek.

Lássuk be, hogy mennyire aberráltnak és betegnek kell lennie annak, aki engedélyt ad egy 1956-os sortűz helyszínének a lebontására.

Aki pénzt sejtett a dolgok mögött, az jól sejtette.A piarista rend 2,5 milliárd forint állami támogatást kap az iskola áthelyezésére. Nem kellett sokat keresgélni és mindjárt lehetett is találni egy cikket, ami egy katolikus hírportálon jelent meg (Magyar Kurír). A cikk Labancz Zsolt tartományfőnökkel készült. A cikkben érdekes dolgokat olvashatunk, mint például azt, hogy már rég a közbeszerzés előtt folytak tárgyalások a laktanya hasznosításáról, és arról, hogy a szomszédságában lakóövezet építése indul.Így egyszerre párhuzamosan tudnak folyni az építkezések.

A cikkből egy részlet:

Forrás:https://www.magyarkurir.hu/hirek/hirek/megujulo-piarista-iskolak-interju-labancz-zsolt-tartomanyfonokkel

Vida István, a Kisalföld egy kis hasábjában a következőket írta a laktanyával kapcsolatban

Forrás: https://www.facebook.com/groups/movaronhallottam/

Vida István volt, aki 2007-ben elkészítette az 56-os múzeum szakmai koncepcióját.A személyes közbenjárásával a szakminiszter 50 milliós támogatást ígért a múzeum elindításához.Az ehhez szükséges pályázatot a város nem készítette el,így elesett ettől a pénztől.Ugyanis akkor a város egy múzeumot akart a laktanya épületéből csinálni.

Úgy érzem, hogy cserben hagyta az önkormányzat azokat a bátor magyar embereket, akik az életüket áldozták a hazájukért és a szabadságért.Megérdemelték volna a túlélők, és az elhunytak hozzátartozói, hogy egy nyilvános fórumon megvitassák az épület hasznosításának az elképzelését, vagy egy emlékhely kialakítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Támogasd a munkánk egy megosztással!

Segítsd a munkánk azzal, hogy megosztod az oldalunk! Minnél több emberhez elérünk, annál több emberhez jutnak el azok az információk, amiket sokan szeretnének ha nem tudnátok meg!